Etkili içerik pazarlaması için nelere dikkat etmek gerekiyor, sizin için 10 ipucumuzu listelediğimiz içeriğimizde tüm bunların cevabına beraber inceleyelim.
1.Hedefleri belirlemek
Sosyal medyanın sunduğu imkanlar genellikle işletmecileri gerçekleşme ihtimali olmayan hayaller kurmaya teşvik edebilir. Gerçek şu ki insanların dikkatini çekmek her zaman kazanç sağlanacağı anlamına gelmez. Örneğin bir ayakkabı firması internette çok büyük kampanyalar düzenliyor olsun ve yüzbinlerce olası müşteri için reklam versin. Bu mutlaka bu firmaya pozitif yönlü bir geri dönüş sağlayacaktır, yinede her zaman reklam harcamalarının altında kalması muhtemel. Yani sadece ses getirsin diye yapılan kampanyalar, firmalarda kar yerine zarar eder. Sosyal medyada ise doğru hedefler her zaman bir adım sonrası anlamına geliyor.
2.Amaçları belirlemek
Amacınız sadece kazanç sağlamaksa sosyal medya reklamcılığı konusunda bu kadarının yeterli olmadığını bilmekte fayda var. Bunun sebebi sosyal medya pazarlamacısının binler, onbinlerce farklı dijital pazarcıyla rekabet ediyor olması gerçeğinden kaynaklanıyor. Her ürünün mutlaka bir hedef kitlesi vardır ve bu kitleyi çözümlemek için daha yüksek amaçlar edinmek gerekiyor. Örneğin bir ürünün muadili çok olsada en uygun fiyata, en hızlı şekilde teslim eden yetkin firma rolüne sahip olabilmek, sosyal medyada aktif olarak güncel kalabilmek sayılabilir.
3.İletişim ve Mesajlaşma
İnsanlarla iletişim konusunda açık değilseniz, vaktiniz yoksa sosyal medyada başarılı olmanız olası değil. Sosyal medyada iletişim sağlamak için bu işi sizin yerinize yapacak organizasyonlardan yardım alabilirsiniz. Bir diğer seçenekte yazılımcılardan anlık mesajlaşma botu almak. Bu sanal asistanlar müşterinin soracağı fiyat, kalite gibi muhtemel soruları önceden belirlenmiş cevaplarla cevaplıyor. Böylece bir ürün için gelecek bin tane soruya cevap verme derdinden de kurtulmuş oluyorsunuz.
4.Sosyal Medyada Ölçme ve Değerlendirme
Sosyal medyanın başarısı doğru araçları kullanarak verileri ölçüp analiz etmeden geçiyor. Örneğin bir web sitesini ele alalım müşterileriniz sitenize ne zaman girmiş, kaç dakika kalmış, hangi ürünlere bakmış gibi veriler onlara uygun çözümler sunmanıza yardımcı olur. Böylece çok ürün sunmak yerine isabetli ürünleri ön plana çıkararak maliyetinizi düşürmüş olursunuz.
5.Kitle Hedefleme
Çok başarılı bir hizmet ve ürüne sahipsiniz ama bunu kime sunacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Firmaların ve ürün hizmet sağlayıcılarının en çok merak ettiği konulardan başında doğru müşteriyi bulmak geliyor. Doğru müşteriyi bulmak denilince belli bir yaş, cinsiyet, etnik köken gibi kolay ayırıcılar akla gelmemeli. Hedef kitle sürekli olarak sizin ürünlerinizle ilgilenecek veya dönemsel olarak ilgilenecek müşterilerden oluşuyor. Müşterileri bulmak, onları ikna etmek ve size bağlı kılmak özel çalışmalar yapmayı gerektiriyor. Bu çalışmalardan bazıları kampanyalar düzenlemek, grafikler, görsel veya metinsel içeriklerle onların ilgisini çekmek ve güncel kalmak olarak sıralanabilir.
6.Reklam Vermek
Reklam vermek ürünlerinizle ilgilenebilecek olası müşterilerinizi sayfanıza çeker. Insagram, Facebook, Linkedin, Google Adwords, Twitter, TikTok, YouTube sosyal medyada en çok kullanılan reklam sağlayıcılardır.
7.Analiz yapmak
Büyük şirketler ürettikleri değeri kazanca dönüştürmek için milyonlarca dolar değerinde parayı, pazar araştırması için kullanıyor. Günümüzde internet tabanlı yazılımlar aracılığıyla müşterilerinizin hareketlerini öğrenmek kolaylaştı. Analiz araçlarını kullanarak hedef kitlenizi, trend ürünleri, rakip firmaları öğrenebilirsiniz.
8.Marka Yönetimi
İnternette başarılı adımlar atmanın yolu markanızı doğru yönetmekten geçiyor. En başta sunacağınız hizmet ve ürün için doğru kalite, performans, fiyat değerlerini belirlemek ileride şikayet almanızı engeller. Marka adınızı korumak güvenilirliği sağlamak sizin için öncelik olmalı.
9.Strateji
Sizin için doğru adımı bulmanın diğer adı strateji. Önünüzde bir veya birden çok engel olabilir. Bu engelleri nasıl aşacağınızın üzerinde düşünmek için zaman harcamak sosyal medyada başarılı olmanız için altın değerinde.
10.Yenilikçi olmak
Sosyal medya trendleri hızla değişebilir müşteri kitleniz başka bir şeyle ilgilenirken siz elinizde ki ürün ve hizmet konusunda ısrarcı olursanız başarılı olmanız biraz zor görülüyor.